Przyczyny i proces napływu ludności na tereny Ziemi Świebodzińskiej po II Wojnie Światowej - Jarosław Koral (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2001)
Artykuł ma być dowodem na przedstawienie pierwszych przyczyn migracji polska firma po II wojnie światowej na Ziemi Świebodzińskiej. (Te procesy kolonizacyjne były wystarczająco trudne i skomplikowane i miały swoją własną charakterystykę/ czapki zati: pierwszy okres - spontaniczne przybycie; drugi okres - kreacja i administracja państwo i podjęcie migracji w odpowiednich strukturach; trzeci okres - napływ ludności po 1950 rok.