Hipertansiyonlu hastalara uygulanan ayak refleksolojinin kan basıncı, kolesterol düzeyleri ve yaşam kalitesine etkisi - Ş. Dilek Güven; Nimet Karataş (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2013)
Amaç: Hipertansiyon tedavisinde, ilaç tedavisine ek olarak veya tek başına nonfarmakolojik önlemlerin de önemli bir yeri vardır. Bu önlemler birçok defa ilaç tedavisi gerekliliğini ortadan kaldırabilmekte veya kullanılan ilaç dozunu azaltmaya yardımcı olabilmektedir. Hastalıkların tedavisinde kullanılan nonfarmokolojik yöntemlerden birisi refleksolojidir. Bu araştırma hipertansiyonlu hastalara uygulanan ayak refleksolojinin kan basıncı, kolesterol düzeyleri ve yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacıyla kendinden kontrollü klinik çalışma olarak yapıldı. Yöntem: Kendinden kontrollü klinik çalışmanın örneklemini 219 esansiyel hipertansiyon tanısı olan hasta oluşturmuş, hastalar önce müdahale öncesi dönemde izlenmiş sonra müdahale uygulanmıştır. Araştırmada veriler; anket formu, kan basıncı ve kolesterol düzeyleri kayıt formu, kısa form-36 SF-36 yaşam kalitesi ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, gruplar arası farklılığı test etmek için Friedman ve Wilcoxon İşaretli Sıra testleri kullanılmıştır. Friedman testi karşılaştırmalarında p