Спортивне життя в радянській Україні в 1920-ті роки - Юрій Олександрович Тимошенко (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Мета статті - з'ясування стану, у якому перебувала спортивна сфера України в умовах відносної свободи, характерної для періоду нової економічної політики. Робота ґрунтується на використанні історичного аналізу наукової літератури та джерел; системного й порівняльного аналізу. У статті з'ясовано, що впродовж 1920-х рр. навколо терміна "спорт" розгорнулися політичні дискусії, що відбилося на розвитку різних його видів. У ці роки з'являється тенденція до підпорядкування фізичної культури (і спорту, як її складової частини) політичним цілям та інтересам влади. Розкрито ступінь популярності й поширення тих чи інших видів спорту по УСРР, особливості їх культивації. Увагу акцентовано на тому, що футбол (лише в окремі роки - гандбол) користувався найбільшою підтримкою серед людей і це викликало невдоволення з боку радянської влади. Вона намагалася протиставити цій популярності інші види, сприймаючи футбол лише як хуліганську забавку.