Nietypowa grzybica skóry gładkiej wywołana przez Paecilomyces lilacinus - opis przypadku - Leszek Kalbarczyk; Jan Ławrynowicz (Termedia Publishing House, 2010)
Wprowadzenie: Grzybica skóry gładkiej jest klasyczną postacią zakażeniadermatofitowego, jednak w rzadkich przypadkach zdarzają sięinfekcje grzybami geofilnymi stale przebywającymi w glebie. Zmianyskórne u tych pacjentów mogą różnić się morfologicznie od zmianw przypadku klasycznej grzybicy, a rozpoznanie może sprawiać trudności. Cel pracy: Przedstawienie przypadku nietypowej grzybicy skóry gładkiejwywołanej przez Paecilomyces lilacinus, w którym prawidłowe rozpoznanieustalono po kilkumiesięcznej diagnostyce. Opis przypadku: Pacjentka, lat 59, zgłosiła się do Poradni z powoduzmiany rumieniowo-złuszczającej na przedramieniu utrzymującej sięod 6 miesięcy. W wykonanym wcześniej (w innym ośrodku) badaniumikologicznym nie potwierdzono rozpoznania grzybicy i chorą z rozpoznanieminfekcji bakteryjnej leczono, bez uzyskania poprawy, ogólniecefaleksyną i miejscowo kwasem fusydowym. Wyniki przeprowadzonychbadań mikologicznych (bezpośrednie i mikrohodowla)pozwoliły na ustalenie rozpoznania grzybicy skóry gładkiej wywołanejP. lilacinus. Po zastosowaniu terbinafiny w dawce 250 mg przez 2 miesiąceoraz miejscowych preparatów przeciwgrzybiczych uzyskanopoprawę stanu skóry. Wnioski: W przedstawianym przypadku prawidłowe rozpoznaniepaecilomikozy ustalono dzięki zastosowaniu techniki mikrohodowli,która powinna być metodą weryfikacyjną w trudnych diagnostycznieprzypadkach grzybicy skóry.