Wartość "dojrzała miłość" w systemie wartości młodzieży - Mariola Wojciechowska; Dariusz Adamczyk (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2021)
W aksjologicznej hierarchii szczególnie ważna jest miłość-dar w relacjach międzyosobowych. Chodzi tu o wartość osoby-daru dla osoby. Pełnia przeżycia miłości między mężczyzną i kobietą domaga się jej wymiaru etycznego. Jej naturalnym zaś dopełnieniem jest małżeństwo jako oddanie siebie. Badania młodzieży szkół średnich z wykorzystaniem Skali RVS Miltona Rokeacha potwierdzają wysokie uznanie dla wartości dojrzała miłość w grupie wartości ostatecznych oraz dla wartości kochający z grupy wartości instrumentalnych. Zajmowanie czołowej (centralnej) lokaty przez analizowane wartości wskazuje na wpływ tych wartości na zachowanie młodych ludzi.