بررسی سواد سلامت و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان علوم پزشکی تربت حیدریه در سال 1397 - فاطمه مهدی زاده; فائزه مهدیزاده; مریم تاتاری; سیدمحمد اسحاق زاده نامقی; مصطفی شیخ الطایفه (Mashhad University of Medical Sciences, 2019)
مقدمه و هدف : سواد سلامت نشان دهنده مهارت های شناختی و اجتماعی است که انگیزه و توانایی افراد برای کسب، دسترسی و درک روش های استفاده از اطلاعات جهت حفظ و ارتقاء سلامتی را تعیین میکند. با توجه به تاثیر سواد سلامت دانشجویان علوم پزشکی بر ارتقا سواد سلامت و ارتقای سلامت جامعه این مطالعه با هدف تعیین سطح سواد سلامت و عوامل مرتبط با آن در دانشجویان علوم پزشکی تربت حیدریه در سال 1397 انجام شده است. مواد و روش‌ها: این مطالعه مقطعی با رویکردی توصیفی تحلیلی در نیمسال اول1397 در میان 201 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه که با روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند، انجام گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه دوقسمتی: اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه سنجش سواد سلامت بزرگسالان ایرانی(HELIA: Health Literacy for Iranian Adult ) جمع آوری گردید. سپس داده ها بدست آماده با کمک نرم افزارspss20 و با به کارگیری آمارتوصیفی و رگرسیون خطی چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند. نتایج: در این پژوهش201 دانشجو(87/10%) را دختران تشکیل داده اند.میانگین سنی دانشجویان1/30±21/50 سال می باشد. در بررسی سطوح سواد سلامت 9/50 درصد دانشجویان سواد سلامت ناکافی و 35/80 درصد نه چندان کافی 42/80 درصد کافی و 11/90 درصد عالی داشتند. نتایج رگرسیون خطی چندمتغیره نشان می دهد که تنها بین معدل ، ترم تحصیلی با نمره سواد سلامت ارتباط معنادار آماری وجود دارد(0/05>P). نتیجه گیری: با توجه به اینکه تعداد بسیار زیادی از دانشجویان سواد سلامت ناکافی و مرزی داشتند. پیشنهاد می‌شود برنامه ریزان و سیاست گذاران با فراهم آوردن محیط و محتوا آموزشی مناسب سواد سلامت دانشجویان علوم پزشکی که مروجان فرهنگ سواد سلامت در جامعه هستند را افزایش دهند. همچنین در این راستا استفاده از رسانه های اجتماعی و روش های نوین آموزشی توصیه می شود.