Dünyada Doğum Korkusu: Bibliyometrik Bir Analiz - Özgür Alparslan; Hatice Acar Bektaş (Atatürk University, 2024)
Doğum korkusu ile ilgili araştırmaları gözden geçirmek, yayınları bibliyometrik analiz yoluyla analiz etmek, değerlendirmek, ilgili alandaki eğilimi tespit etmek ve gelecekteki çalışmalar için öneriler sağlamak bu derlemenin amacıdır. Bibliyografik veriler Scopus veri tabanından çekilmiştir. 19/06/2023'e kadar konuyla ilgili yapılmış tüm makaleler taranmıştır. Analize 807 makale dahil edilmiştir. Bibliyografik veriler veri tabanından dışarı aktarılmış ve ardından Mendeley programında duplikasyon kontrolü yapılmıştır. Bulguları analiz etmek ve görselleştirmek için Microsoft Excel, VOSviewer ve R tabanlı Biblioshiny programları kullanılmıştır. 1955-2023 tarihleri arasında 807 çalışmaya ulaşılmıştır. Dünya genelinde İsveç, 149 (%18,46) makale ile en üretken ülke olmuştur. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica ve BMC Pregnancy and Childbirth dergilerinde 45'er doküman yayınlanmıştır. En üretken yazar, Hildingsson'du (n=25). "Psychometric aspects of the W-DEQ; A new questionnaire for the measurement of fear of childbirth" başlıklı çalışma en çok atıf yapılan makale olmuştur ve 509 atıf almıştır. Son yıllarda doğum korkusu araştırmalarına artan bir ilgi vardır. Doğum korkusu ve sonuçları önemli bir halk sağlığı sorunudur. Türkiye gibi doğum ve sezaryen doğum oranlarının yüksek olduğu ülkelerdeki araştırmacıların, bu alandaki araştırma projelerinin teşvik edilmesi önem arz etmektedir.