До питання про наслідки Чорнобильської катастрофи: акушерські аспекти - O. P. Gnatko; S. D. Mizerna (Bukovynian State Medical University, 2016)
Представлені результати аналізу хронічного впливу внутрішнього опромінення за рахунок інкорпорованих радіонуклідів в порівняно невеликих дозах у поєднанні з невеликими дозами зовнішнього опромінення на перебіг вагітності, пологів та новонароджених в період аварії на ЧАЕС. У процесі обстежень була доведена висока ефективність сорбційних методів у профілактиці та лікуванні променевих уражень. Проведено в порівняльному аспекті аналіз акушерських і перинатальних наслідків у жінок, які проживали в районах, що зазнали радіаційного забруднення. Встановлено підвищення числа ускладнень вагітності, пологів, післяпологового періоду та стану новонароджених, зміна структури гінекологічної захворюваності до і після Чорнобильської аварії