Genetycznie uwarunkowany polimorfizm enzymów metabolizujących ksenobiotyki w autoimmunologicznych chorobach tkanki łącznej - Małgorzata Barańska; Jadwiga Skrętkowicz (Termedia Publishing House, 2011)
Autoimmunologiczne choroby tkanki łącznej to zróżnicowana kliniczniegrupa przewlekłych, nierzadko poważnych w konsekwencjachchorób, których patogeneza wiąże się z oddziaływaniem szkodliwychczynników środowiskowych, przy osobniczej genetycznej wrażliwościzależnej m.in. od funkcji enzymów detoksykujących. Genetyczne różnicew regulacji, ekspresji i aktywności genów kodujących enzymy I i IIfazy metabolizmu mogą być głównym czynnikiem związanym zewzrostem zachorowalności na choroby autoimmunologiczne. W pracypodsumowano aktualną wiedzę na temat polimorfizmu genów odpowiedzialnychza aktywność enzymów metabolizujących ksenobiotykii zapadalności na choroby o podłożu autoimmunologicznym.