ADÖLESANLARIN KONTRASEPTİF YÖNTEM BİLGİSİ VE YÖNTEM KULLANIMLARI: SİSTEMATİK İNCELEME - Emine Şen; Oya Ünder Kavlak (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2009)
Amaç: Adölesanların kontraseptif yöntem kullanımı ve yöntem bilgisini incelemeye yönelik yapılan çalışmaları analiz etmektir. Yöntem: Literatür incelemesi ile Pubmed veritabanında "adolescent contraception" anahtar kelimeleri kullanılarak ulaşılan makaleler bazı kriterler ile sınırlandırılmıştır. Bu sınırlandırmada sadece sonon yılda yayınlanmış , örneklemi 13-18 yaş arası adölesanlar olan, full texti bulunan makaleler irdelenmiş ve 378 makale elde edilmiştir. Bu makalelerin içerisinden adölesanların kontraseptifyöntem bilgisi ve yöntem kullanma durumları ile ilgili olan dokuz makale seçilmiştir. Scirus veritabanında ise "adolescent and contraceptive methods" anahtar kelimeleri kullanılarak son on yılda yayınlanmış , BioMed Central dergi kaynağında yer alan, webkaynağı olarak Digital Archives'de bulunan, PDF formatındaki makaleler şeklinde sınırlandırma yapılmış ve toplam 259 makaleye ulaşılmıştır. Bu makaleler arasından 4 çalışma bulunmuştur. Çalışmanınevrenini 13 çalışma oluşturmuştur. Bulgular: Adölesanların yöntem bilgisini inceleyen çalışmalarda;en yüksek oranda, erkek kondomunu bilenlerin oranı %63.8-84.3, hapı bilenlerin oranı %51.8-67.8 olduğu, genel olarak cinsel yönden aktif adölesanlar arasında kondom kullananların oranının %11.3-78,oral kontraseptif kullananların oranının %5-52.6 olduğu saptanmıştır. Çalışmalarda, genel adölesan popülasyonunda cinsel ilişki esnasında yöntem kullanmama oranlarının %5-19.5 arasında değiştiği belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmada adölesanlar tarafından en çok bilinen ve kullanılan kontraseptif yöntemin kondom olmasına karşın adölesanlarıncinsel ilişki esnasında etkin konraseptif yöntemleri yeterince kullanmadığı sonucuna varılmıştır