ЗАСТОСУВАННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПІДГОТОВЦІ МАЙБУТНІХ ІНСПЕКТОРІВ-КІНОЛОГІВ - Анатолій АФАНАСЬЄВ; Валентина МІРОШНІЧЕНКО (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2023)
У статті здійснено обґрунтування доцільності застосування інтерактивних технологій у підготовці майбутніх інспекторів-кінологів. Звертається увага авторів на важливість урахування в організації підготовки майбутніх інспекторів-кінологів загальних дидактичних принципів, а також на доречність спонукання курсантів до роздумів та запитань, виконання ролей слухача та спостерігача. Метою інтерактивних технологій визнається забезпечення педагогом умов навчання, за яких курсант сам є активним його учасником, аналізує навчальну інформацію, знаходить креативні підходи до засвоєння знань, приймає власне рішення. Акцентується на необхідності надання курсантам знань теоретичних основ дресирування з метою підготовки собак, навчання виконання прийомів для вироблення у собак спеціальних навиків, і головне - їх умінні керуватися у своїх діях методикою дресирування службових собак. Як різновиди інтерактивного навчання у підготовці інспекторів-кінологів вказуються тренування та тренінги. Завданням тренувань є формування у курсантів-кінологів умінь і навичок підготовки та використання службового собаки, причому перевага надається вправам. У змісті тренувань закладено мотивацію до активізації навчально-пізнавальної діяльності, коли майбутні інспектори-кінологи відпрацьовують найбільш важливі, практичні професійно значимі питання. Під методикою проведення тренінгу підготовки майбутніх інспекторів-кінологів розуміється організована взаємодія науково-педагогічних працівників та курсантів, яка спрямована на розвиток якостей, необхідних для їх ефективної професійної діяльності. Тренінг містить сукупність методів тренування з елементами гри. Ця методика базується на інтенсивному груповому спілкуванні, спирається на досвід дресирувальників, а також допускає, що учасники тренінгу окрім отримання нових знань, можуть відразу використовувати їх на практиці, формуючи нові навички. Автори доходять висновку про позитивний вплив застосування інтерактивних методів у навчальному процесі на подолання стереотипного мислення, вироблення нових підходів до професійної ситуації, розвиток творчого мислення курсантів-кінологів, розвиток мотивації навчально-пізнавальної діяльності, інтересу до оволодіння новими знаннями. Завдяки застосуванню інтерактивних методів навчання майбутні інспектори-кінологи мають здобути максимум знань, умінь та навичок, що дасть їм можливість досягти самореалізації як професіоналам.