Демократія у класі: залучення всіх до діяльності як засіб подолання авторитарного стилю викладання (англійською мовою) - Джо Бішоп (Pavlo Tychyna Uman State Pedagogical University, 2013)
Автор статті доводить, що для виховання демократичного громадянина необхідно, щоб він набув досвіду демократії за роки свого навчання в школі. Демократія означає користь для кожної особистості, а не для невеликої групи обраних людей за рахунок інших. У статті подано декілька стислих, але конкретних пропозицій щодо розвитку демократичних відносин на уроках у школі (та сім'ї), які сприятимуть запобіганню авторитаризму. В статье автор доказывает, что для воспитания демократического гражданина необходимо, чтобы он приобрел опыт демократии во время его обучения в школе. Демократия означает пользу для каждой личности, а не для небольшой избранной группы людей за счет других. В статье даны несколько кратких, но конкретных предложений направленных на развитие демократических отношений на уроках в школе (и в семье), которые будут способствовать предотвращению авторитаризма. The paper argues that we cannot expect democracy to emerge in adults unless and until students have substantial democratic experience during their schooling rather than experiences that benefit a select few at the expense of a mass of others. The paper concludes by offering some brief, but concrete suggestions for promoting democratic interactions in classrooms (and homes) to empower and build community in order that we might prevent some from being masters of others.