Mental resilience and professional burnout among teachers - Małgorzata Pluskota; Krzysztof Zdziarski (Kazimierz Wielki University, 2022)
W artykule podjęto próbę przedstawienia zależności między prężnością psychologiczną, a wypaleniem zawodowym nauczycieli szkół podstawowych, ponadpodstawowych oraz uczelni wyższych. W pierwszej części zostały przybliżone zagadnienia prężności psychicznej oraz wypalenia zawodowego. Do przeprowadzenia badania wykorzystano Kwestionariusz Oceny Prężności (KOP-26) i Kwestionariusz LBQ, który ocenia poziom wypalenia zawodowego.  Dalsza część artykułu przedstawia wyniki badań w obszarze zależności między prężnością psychiczną i jej składowymi (kompetencjami osobistymi, relacjami rodzinnymi oraz kompetencjami społecznymi) a syndromem wypalenia zawodowego. Nauczyciele  wykazali istotne różnice pod względem poziomu prężności psychicznej i  różnili się stopniem wypalenia zawodowego. Wykazano silną korelację pomiędzy prężnością psychiczną a wypaleniem zawodowym nauczycieli. Nie zauważono wyższego stopnia wypalenia zawodowego wśród nauczycieli niższych etapów nauczania.  Nauczyciele uczelni wyższych charakteryzowali się minimalnie wyższym stopniem wypalenia zawodowego. Ponadto wykazano, że wsparcie rodziny ma znaczący związek w niwelowaniu wypalenia zawodowego. We wnioskach wskazano potrzebę wprowadzenia profilaktyki wypalenia zawodowego wśród nauczycieli poprzez psychoedukację w zakresie umiejętności składających się na poszczególne elementy prężności psychicznej oraz pogłębienie badań wśród konkretnej grupy nauczycieli.