Ruh Sağlığı Okuryazarlığı Eğitim Girişiminin Öğrenci ve Ebeveynlerin Ruh Sağlığı Okuryazarlığı Bilgi Düzeylerine Etkisi: Kapsam Araştırması - Özlem Özkan Salkım; Şeyda Özbıçakcı (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2021)
Amaç: Bu kapsam araştırmasının amacı okullarda ruh sağlığı okuryazarlığını geliştirmek üzere uygulanan eğitimgirişiminin öğrenci ve ebeveynlerin bilgi düzeylerine etkisini incelemek üzere yayınlanmış çalışmaların sonuçlarınıincelemektirYöntem: Araştırma Arksey ve O'Malley kapsamlı araştırma protokolü üzerine temellendirilmiş, PRİSMA ScRrehberine göre raporlanmıştır. Protokol, araştırma sorusunun tanımlanması, ilgili çalışmaların saptanması,çalışmaların seçimi, verilerin tablolaştırılması ve yorumlanması aşamalarını kapsamaktadır. Araştırmanın içlemekriterleri: 2004 yılı ve sonrası, İngilizce veya Türkçe olarak tam metne ulaşılabilmesi, hakemli dergide yayınlanmışve ruh sağlığı okuryazarlığı eğitimini içeren girişimsel araştırma makalesi olmasıdır.Çalışmalara, Google Akademik, Ulakbim, Türk Medline, DergiPark, PubMed, EBSCO, Cohrane Library, OVİD veritabanları taranarak ulaşılmıştır. Tasarım olarak eğitim müdahale çalışmaları seçilmiştir. Yüksek lisans ve doktoratezleri ve tam metne ulaşılamayanlar, İngilizce olmayanlar çalışma kapsamına alınmamıştır. Elektronik tarama ilesaptanan tüm çalışmaların başlık ve özetleri, araştırmacılar tarafından bağımsız olarak gözden geçirilmiştir. İçlemekriterlerine uygun olan çalışmalar veri çizelgesine göre incelenerek her iki araştırmacının uzlaşması ile araştırmaprotokolü uygulanmıştır. Bulgular: Okullarda ruh sağlığı okuryazarlığı eğitim girişimi uygulanan çalışmalar elektronik veri tabanlarıtaranarak veri çizelgesiyle çekilerek listelenmiştir. Başlangıçta 12.700 kaynağa ulaşılmıştır. Dahil edilmekriterlerine göre kaynakların elenmesi sonucunda 20 araştırmanın tam metinleri çalışmaya alınarak verilersentezlenip, grafik ve tanımlayıcı tablolarla sunulmuştur. Ülkemizde ruh sağlığı okuryazarlığı eğitimini içerençalışmaya rastlanmamıştır.Sonuç: Bu kapsam araştırması konu ile ilgili yapılan eğitim girişimlerinin ve değerlendirilen sonuç çıktılarınınsentezlenmiş geniş bir özetini sunmaktadır. Analiz sonucunda alandaki gelecek çalışmalara en etkili eğitimyöntemlerine ve çıktılara odaklanmada yol gösterici olması beklenmektedir.