Nauczyciel jako coach w procesie edukacyjnym - Urszula Jeruszka (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2024)
Celem artykułu jest upowszechnienie wiedzy na temat roli nauczyciela jako coacha w procesie edukacyjnym. Ukazano rozumienie istoty i źródeł coachingu edukacyjnego, scharakteryzowano coachingowy styl nauczania i dialog jako podstawowe narzędzie w coachingu edukacyjnym, odniesiono się do potrzeby wzajemnego rozumienia, współpracy i partnerskich relacji nauczyciel - uczeń oraz przedstawiono potencjał i bariery związane z wdrażaniem podejścia coachingowego w praktyce edukacyjnej.