Rozumienie sumienia w naukach psychologicznych - Dariusz Buksik (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1999)
Sumienie jest jednym z najczęściej dyskutowanych problemów dotyczących współczesnej ludzkości. I jest to specyficzne zjawisko naszych czasów. Potwierdzić to może literatura zajmująca się wiole to wydarzenie, nie tylko teologiczne, ale także filozoficzne, psychologiczne i socjologiczne. Ten artykuł daje nam autorski przegląd teorii na ten temat przedstawionych przez następujących autorów: Z. Freud, G. Jung, A. Adler, VE. Franki, E. Fromm, G. Allport. Interes tych psychologów, jak i wielu innych, wskazuje na fakt, że problem sumienia pozostanie w kręgu psychologiczną troskę, o ile głęboka i autentyczna wartość spełni pozytywną funkcję indywidualny postęp w osobowości człowieka.