Eating habits in patients with inflammatory bowel disease - Aleksandra Iwona Zimna; Hubert Wróblewski (Kazimierz Wielki University, 2021)
Wstęp : Wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego-Crohna są najczęstszymi chorobami zapalnymi jelit. Farmakoterapia odgrywa dużą rolę w leczeniu zarówno zaostrzeń, jak i remisji, jednak ważna jest również dieta, którą należy dobierać indywidualnie do potrzeb pacjenta, zwłaszcza biorąc pod uwagę potrzeby pacjenta. reakcja na pokarm i objawy, których obecnie doświadczasz. Celem wprowadzenia diety jest m.in. ułatwienie regeneracji jelit, przyspieszenie i wydłużenie okresu remisji choroby oraz zapobieganie niedożywieniu u pacjentów. Cel: Celem pracy jest analiza nawyków żywieniowych i diety pacjentów z IBD w okresie remisji. Materials and methods: The results were obtained on the basis of a questionnaire survey. Results: 95 people took part in the survey, 56.4% of them suffer from UC and 43.6% from CDI, 48.5% of respondents admit that they smoke more than 10 cigarettes a day. As many as 43.6% do not do any sports More than half of respondents eat white bread and exclude blue cheese from the diet. 24.5% of respondents are mostly meat products and 13.8% - vegetables. Only 27% of respondents use probiotics, only 40% consume pickled products regularly. Almost 6% do not eat fish and 35 people do it sporadically, unlike poultry, which is eaten several times a week by less than half of the respondents, 27 of the respondents excluded smoked meats from their diets. Only 25% of the respondents do not consume NSAIDs, while for 6% their consumption is everyday life. Wnioski: Z przeprowadzonych badań wynika, że istnieje ciągła potrzeba edukowania pacjentów w zakresie zdrowego stylu życia, w tym promowania aktywności fizycznej oraz przestrzegania szkodliwego wpływu palenia na ich zdrowie, życie i przebieg chorób poprzez podkreślanie CDD, ponieważ palenie tytoniu pogłębia tę chorobę , podobnie jak zażywanie NLPZ. Analizując uzyskane wyniki należy zwrócić uwagę na małe zainteresowanie spożywaniem probiotyków, które mają pozytywny wpływ na mikroflorę jelitową oraz podkreślić korzyści płynące ze spożywania produktów marynowanych. Wydaje się, że dobór produktów spożywczych i stosowanej przez respondentów diety jest wyrazem indywidualnych potrzeb, subiektywnych przekonań i preferencji