ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ТА ОБҐРУНТУВАННЯ ВИБОРУ ПРОГРАМНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Ірина ГАЩУК; Лілія ТРАСКОВЕЦЬКА; Людмила БОРОВИК (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2022)
Робота присвячена важливій темі наукового обґрунтування вибору програмних засобів для організації дистанційного навчання, а саме: платформ для проведення відео конференцій. Сьогодні в багатьох галузях постає проблема забезпечення якісного відеозв'язку між користувачами. Особливо важливим це питання стало від 12 березня 2020 року, коли в Україні запровадили тритижневий карантин через пандемію COVID-19. Уже два роки вірус змушує людей самоізолюватися та за допомогою відеоконференцій працювати, навчатися, спілкуватися. Сучасні програмні продукти дуже відрізняються за зручністю інтерфейсу, технічними характеристиками та взагалі за придатністю для організації дистанційного навчання. У роботі здійснено науково обґрунтований порівняльний аналіз та визначене найбільш ефективне програмне забезпечення для проведення відеоконференції. Автори розглянули програми, які допоможуть користувачам у будь-якій галузі, зокрема навчати учнів, студентів, курсантів, працюючи у режимі "online": TrueConf Server free, Zoom, GoToMeeting, GoogleMeet, Messenger Rooms, Microsoft Teams, Skype, VideoMost, GoogleHangouts. Платформи аналізувалися за такими параметрами: складність технічного та програмного забезпечення для використання платформи, надійність зв'язку, наявність наскрізного шифрування, технічні можливості платформи (кількість одночасного підключення користувачів, обмеження по часу, можливості спільного використання екрану тощо), зручність інтерфейсу, додаткові можливості. Для аналізу та формування висновків використовувався метод експертних оцінок. Для автоматичної обробки результатів дослідження за методом експертних оцінок використовувався авторський програмний продукт. Група експертів рекомендувала залежно від завдань комбінувати використання Zoom та GoogleMeet для дистанційного навчання. Ці рекомендації можуть бути враховані під час використання відеоконференцій в будь-якій галузі.