Hyvinvointialan yrittäjien tiedot ja käsitykset hyvinvointiteknologiasta - kysely eteläpohjalaisille yrittäjille - Marika Toivonen; Jaana Vainionpää (Finnish Social and Health Informatics Association, 2020)
Digitalisuus, teknologioiden hyödyntäminen ja mobiilit palveluratkaisut ovat Suomessa ajankohtaisia aiheita. Suomen taloudellinen tilanne, väestöennuste, sekä työn muuttuminen globaalissa mittakaavassa vaativat uusia tapoja tehdä työtä ja tehostaa palveluita. Hyvinvointiteknologioiden hyödyntäminen on vielä vajavaista hyvinvointialoilla, sillä yritykset ovat eri vaiheessa teknologioiden hyödyntämisessä, ekosysteemi on kehittymätön sekä kustannus- ja vaikuttavuushyötyjen osoittaminen on haasteellista. Artikkelissa tarkastellaan eteläpohjalaisten hyvinvointialan yrittäjien käsityksiä, tietoja ja tiedontarpeita hyvinvointialan robotiikasta sekä tekoälyn ja mHealthin sovelluksista. Aineisto on kerätty sähköisellä kyselylomakkeella keväällä 2019 hyvinvointialan pk-yrittäjiltä ja yritysten toimitusjohtajilta yrityksistä, joiden päätoimipiste sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla. Kyselyn vastanneet eteläpohjalaiset hyvinvointialan pk-yrittäjät ja yritysten toimitusjohtajat kokivat tietonsa hyvinvointiteknologioista heikoiksi ja tiedontarpeita esiintyi useilla osa-alueilla. Suurimmaksi tiedon tarpeeksi nousivat ihmisen ja robottien välinen yhteistyö sekä tekoälyn ja mHealthin sovellusten vaikuttavuus ja vaikutukset. Vastaajista enemmistön käsitykset hyvinvointiteknologioista olivat melko kielteisiä. Hyvinvointiteknologioiden etuina nähtiin henkilöstön työn kuormittavuuden väheneminen. Haasteina puolestaan nähtiin inhimillisen kosketuksen ja vuorovaikutuksen sekä ihmisten työpaikkojen väheneminen. Kyselyyn vastanneiden yrittäjien määrä jäi vähäiseksi (n=6), joten tuloksen eivät ole yleistettävissä, mutta ne todentavat mielikuvaa tiedoista ja asenteista hyvinvointiteknologioita kohtaan.