ОСОБЛИВОСТІ ОПРАЦЮВАННЯ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ ПІД ЧАС ПІДГОТОВКИ ДО РІЗНИХ ВИДІВ ЗАНЯТЬ ІЗ ЗАГАЛЬНОЇ ТАКТИКИ - Михайло ЧОРПІТА (Bohdan Khmelnytskyi National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine, 2022)
Через повномасштабне вторгнення регулярних військ країниагресорки на територію України особливої уваги потребує освітня діяльність вищих військових навчальних закладів. Досвід бойових дій, отриманий науково-педагогічними працівниками вищого закладу освіти Державної прикордонної служби України, покладено до основи методики підготовки та проведення занять з майбутніми офіцерами-прикордонниками. Водночас однією з основних форм професійної підготовки курсантів залишається їх самостійна робота. Поглиблення знань відбувається з використанням літературних джерел, які рекомендовано до опрацювання викладачами різних кафедр. Оскільки воєнно-політична ситуація у нашій країні характеризу ється високою динамікою, то для ефективного опанування майбутніми офіцерами-прикордонниками військово-професійними компетентностями необхідним є своєчасне внесення змін і доповнень до навчально-методичних матеріалів для забезпечення різних видів освітньої діяльності курсантів, а після їх апробації - оптимізація інформації, викладеної в літературних джерелах. Підготовка проєктів нормативних документів є основою для реалізації на практиці досвіду (позитивного та негативного) ведення бойових дій в умовах, що склалися. Порівняльна характеристика положень (статей) чинних документів і нових проєктів, як правило, супроводжується практичними прикладами, що дозволяють курсантам проаналізувати та зрозуміти необхідність внесення змін і доповнень до визначених нормативно-правових актів. Після затвердження нормативна база складає фундамент для розробки тематичних інформаційних бюлетенів, методичних рекомендацій, навчально-методичних посібників, підручників тощо. Важливим елементом розробки цих матеріалів є їх рецензування. Функції підбору, опрацювання й оформлення посилань на літературні джерела покладено на науково-педагогічних працівників відповідних профільних кафедр. Ефективність виконання цих функцій прямо корелює з достовірністю та повнотою отриманих курсантами знань під час самостійної роботи з літературою. Так, ефективність самостійної роботи майбутніх офіцерів-прикордонників з літературними джерелами під час підготовки до різних видів навчальних занять залежить від професійної компетентності науково-педагогічного складу кафедр, покладеної на досвід участі в бойових діях. Звідси, майбутня професійна діяльність керівників прикордонних підрозділів спрямовуватиметься на своєчасну перебудову (оптимізацію) оперативно-службової діяльності серед іншого й через відстеження та врахування змін і доповнень до нормативно-правових актів.