Wykorzystanie tablic multimedialnych w interaktywnym programie nauczania wybranych przedmiotów zawodowych - Miloš Bendík; Milan Ďuriš (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2012)
Tablica multimedialna zyskuje na popularności nie tylko wśród nauczycieli, ale również wśród uczniów. Niniejsza praca podkreśla znaczenie efektu interaktywności na przykładzie wykorzystania tablicy multimedialnej, jako skutecznego narzędzia do nauki. Współczesny nauczyciel, świadomy istnienia wielowymiarowości w edukacji, stanowi dla ucznia przykład tego, w jaki sposób rozwijać ducha kreatywności i współpracy. Tablica multimedialna, dzięki swojej uniwersalności i mnogości zastosowań, jest edukacyjnym narzędziem prowadzącym do stworzenia efektywnej, przyjaznej i stymulującej atmosfery w klasie.