Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Günlük Ders Planı Yapma Yeterliliklerinin İncelenmesi - Burak Güneş; Ayse Dilsad MIRZEOGLU; Oznur KARADAG; Kadir ATLI; Nehir YALCINKAYA (Anı Publishing, 2022)
Bu araştırmanın amacı beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin günlük plan yapabilme yeterliliklerini incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim deseni kullanılmıştır. Araştırmada katılımcıların belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi ve kolay ulaşılabilir durum örneklemi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma verileri İstanbul, Sakarya, Düzce ve Kastamonu illerinde görev yapan 23 gönüllü beden eğitimi ve spor öğretmeninin özgün günlük planları incelenerek elde edilmiştir. Günlük planlar, araştırmacılar tarafından geliştirilen "Beden Eğitimi ve Spor Dersi Günlük Ders Planı Değerlendirme Formu" kullanılarak tümden gelim yaklaşımı ile alan uzmanı iki öğretim üyesi tarafından doküman analizi yöntemi ile elde edilmiştir. Bulgular; öğretmenlerin günlük plan yaparken öğretim programını ve kazanımları dikkate almadıklarını, daha çok etkinliklere odaklandıklarını, etkinlikleri uygulamak için farklı yöntemleri kullandıklarını ancak yöntemlerin kurguları için planlarında yeterli ayrıntıya yer vermediklerini göstermektedir. Ayrıca değerlendirme bölümü ve yansıtmayı çok fazla dikkate almadıkları söylenebilir. Sonuç olarak dersin niteliğinde önemli katkısı olduğu düşünülen plan yapma becerisinin iyileştirilmesi için tedbirler alınmalıdır.