SCLERODERMIA LA COPILUL MIC - Ileana Ioniuc; Stela Goția; Evelina Moraru; Aurica Rugină; Alina Murgu; Monica Alexoae (Amaltea Medical Publishing House, 2011)
Boală cronică de etiologie necunoscută, sclerodermia este o boală care apare rar la copilul mic, estimându-se o frecvenţă de sub 1% până la vârsta de 5 ani. Evoluţia cazurilor de sclerodermie este variabilă, imprevizibilă, delimitarea formelor clinice fi ind difi cilă la copil. Unii bolnavi pot prezenta perioade de acalmie mai mulţi ani, alţii au o evoluţie progresivă spre agravare (fără remisiuni) şi deces. Cazul prezentat se particularizează prin debutul sclerodermiei la vârstă mică, bolnavul întrunind, la 1 an si 3 luni, criterii majore şi minore de sclerodermie sistemică.