Üniversite Öğrencilerinde Flört Şiddetine Yönelik Tutum, Duygu Düzenleme Stratejileriyle İlişki Doyumunun İncelenmesi - Muhammed Akat; Fuad Bakioğlu; Hülya Ercan (Istanbul Kültür University, 2023)
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinde flört şiddetine yönelik tutum ile duygu düzenleme becerileri ve romantik ilişki doyumunun incelenmesidir. Bu araştırmada, araştırma grubu 351 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. bu araştırmada veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Flörtte Şiddete Yönelik Tutum Ölçekleri, Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği ve İlişki Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler için t testi, korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Analizler sonucunda ilişki doyumunun cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı ancak partnere şiddet uygulama ve partner şiddetine maruz kalmaya göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Analiz sonuçlarında ilişki doyumu ile flört şiddetine yönelik tutumlar arasında negatif yönde ilişkiler elde edilmiştir. İlişki doyumu ile bilişsel duygu düzenleme becerilerinden kendini suçlama ve plana tekrar odaklanma arasında pozitif yönde; kabul etme, yıkım ve diğerlerini suçlama arasında negatif yönde ilişkiler bulunmuştur. Son olarak araştırmada flört şiddetine yönelik tutum ve bilişsel duygu düzenlemenin romantik ilişki doyumundaki toplam varyansın %30'unu açıkladığı sonucuna ulaşılmıştır.