Дидактичні засади конструювання курсів за вибором інформатичного спрямування для профільного навчання - Yurii Doroshenko; Volodymyr Ocheretnyi (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2016)
У цій публікації презентуються і теоретично обґрунтовуються дидактичні засади конструювання курсів за вибором інформатичного спрямування для профільного навчання у старшій школі. До останніх віднесено чинну парадигму освіти, прийняту модель навчання, педагогічні підходи, дидактичні принципи, фактори та критерії, а також функціональне призначення певного курсу за вибором, що проявляється у меті (цілях) його вивчення. Для КВІС визначено структуру цілей та з'ясовано, що найбільш життєздатною виявляється інтегративна модель навчання на основі поєднання культурологічної, особистісно зорієнтованої, розвивальної та діяльнісно-технологічної моделей. З'ясовано, що профільне навчання на основі КВІС має реалізовуватися на основі комплексного застосування таких педагогічних підходів: системного, аксіологічного, особистісно зорієнтованого, особистісно-розвивального, полісуб'єктного (діалогічного), середовищного, інформаційно-семіотичного, задачного, діяльнісного, проблемно-діяльнісного, компетентнісного, рефлексивного, диференційованого. Визначено, конкретизовано та теоретично обґрунтовано основоположні дидактичні принципи та низку специфічних принципів. Ці принципи взаємодоповнюють один одного і утворюють своєрідну систему. Згідно з визначеними дидактичними засадами конструювання КВІС для профільного навчання авторами публікації розроблено курс за вибором «Основи комп'ютерних графічно-інформаційних технологій. Алгоритмізація графічних побудов», який одержав гриф МОН України і впроваджується у профільне навчання. Ключові слова: дидактичне конструювання, профільне навчання, курс за вибором, навчання інформатичних технологій, навчальний процес у старшій профільній школі, курс за вибором інформатичного спрямування.