Eficacitatea Valsartan-ului în controlul hipertensiunii pulmonare și funcției endoteliale la pacienţii cu bronhopneumopatie obstructivă cronică. - Constantin Martîniuc; Serghei Pisarenco; Serghei Matcovschi; Valentin Calancea (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
Obiectiv: Studierea eficacităţii utilizării blocatorului receptorilor AT II Valsartan (V) în funcție de I/D polimorfismul genei enzimei de conversie a angiotensinei II (ACE) asupra presiunii sistolice (PSAP) şi medii (PMAP) în artera pulmonară şi funcţiei endoteliale vasculare (FE) la pacienţi cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Materiale şi metode: Au fost examinaţi 31 pacienţi (10 - cu genotipul I/D, 11 - cu genotipul I/I și 10 - cu D/D) - 28 bărbaţi și 3 femei cu BPOC de gravitate moderată şi severă (conform standardului GOLD), vârsta medie 52,5±4,14 ani - iniţial şi după 5 săptămâni de tratament cu V (doză medie 54,5±15,4 mg), utilizând spirometrie, ECG standard, Duplex Color (estimarea FE) și EcoCG cu Doppler. Rezultate: Analiza eficacității utilizării V n-a relevat agravarea evoluției BPOC şi sindromului bronhoobstructiv. După tratamentul efectuat s-a constatat ameliorarea semnificativă a funcţiei endoteliale vasculare, paralel cu reducerea considerabilă a PSAP şi PMAP (II>ID>DD). Concluzii: Valsartan este bine tolerat şi înalt efectiv în controlul hipertensiunii pulmonare și funcţiei endoteliale la pacienţii cu BPOC (II>ID>DD).