Особливості CD3+- і CD3+CD4+-клітин периферичної крові на різних термінах вагітності в жінок із безплідністю в анамнезі - L.E. Tumanova; E.V. Kolomiіets (Group of Companies Med Expert, LLC, 2022)
Безплідний шлюб є складною соціально-економічною проблемою. Частота безпліддя в Україні становить 17-20%, що спонукає до подальшого вивчення його механізмів, у тому числі імунних, для розробки відповідних методів корекції. Мета - охарактеризувати фенотипічні особливості Т-клітин та їх субпопуляції Т-хелперів (CD3+CD4+) з експресією внутрішньоклітинних цитокінів у жінок із безплідністю в анамнезі на різних етапах вагітності. Матеріали та методи. За допомогою клітинного цитофлуориметра і відповідних тест-систем визначали відносні рівні імунокомпетентних клітин (кл) крові, у тому числі з внутрішньоклітинною експресією цитокінів CD3+CD4+-кл, у 436 невагітних (референтна група n) та 514 вагітних жінок на першому та другому триместрах із безплідністю в анамнезі. Аналізували особливості показників у вагітних на різних термінах у групах: a - 4-7 тижнів (140 жінок); b - 8-9 тижнів (163 жінок); c - 10-12 тижнів (133 жінок); d - 13-18 тижнів (63 жінок); e - 19-28 тижнів (15 жінок) порівняно з групою n та між собою. Результати. Перші 12 тижнів вагітності в жінок із безплідністю в анамнезі характеризуються високим рівнем у крові Т-хелперів (CD3+CD4+-кл) та їх активацією за даними експресії маркерів CD25 і HLA-DR, а протягом 18 тижнів - і внутрішньоклітинною секрецією прозапальних цитокінів - IFN-γ+ та TNF-α, висока експресія протизапального IL-4 спостерігалася протягом усіх 27 тижнів спостереження. Відсоток жінок із високими рівнями в крові CD3+CD4+IFN-γ+- та CD3+CD4+TNF-α+-л найбільший протягом перших 12 тижнів, з 13-го тижня ці показники для TNF-α, а з 20-го - для IFN-γ не відрізняються від невагітних. З початку вагітності достовірно зменшується відносна кількість жінок із низькою експресією IL-4 і IL-10 Т-хелперами; у терміни 13-18 тижнів відсоток таких вагітних суттєво підвищується до показника референтної групи, і такі жінки найбільш вразливі через можливу слабку реакцію протизапальної ланки для стану толерантності. Висновки. Особливості рівнів клітин імунної системи периферичної крові за даними їх CD-фенотипів та внутрішньоклітинної експресії цитокінів вказують на їхню участь у механізмах вагітності на різних її етапах, а індивідуальний аналіз дає змогу передбачати негативні прогнози та поліпшити перебіг вагітності в жінок із безплідністю в анамнезі. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. Протокол дослідження ухвалено Локальним етичним комітетом зазначеної в роботі установи. На проведення досліджень отримано інформовану згоду пацієнток. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.