Między nowatorstwem a rutyną. Strategie dydaktyki uniwersyteckiej - Mariola Flis (Nicolaus Copernicus University in Toruń, 2014)
Tekst jest próbą pokazania kontekstu odkrycia i uzasadnienia Krajowych Ram Kwalifikacji jako skutecznego narzędzia podniesienia jakości kształcenia. Potrzebujemy nowego paradygmatu, który pozwoli dojrzeć wyłaniający się nowy świat. Budowa nowego paradygmatu wymaga przede wszystkim nowych treści i nowych strategii ich przekazywania w obszarze edukacji. Winniśmy dyskutować nie tyle o tym, jak reaktywować na uniwersytetach (tradycyjną) kulturę akademicką, ile o tym, jakie powinny być proporcje i powiązania między kulturą akademicką a kulturą korporacyjną.