IMPLICAŢII ALE DIMENSIUNII DE GEN ÎN MANIFESTAREA CONFLICTULUI MUNCĂ-FAMILIE: SINTEZE TEORETICE - USM ADMIN (Moldova State University, 2016)
În prezentul articol propunem o analiză a unor studii realizate în diverse ţări privind implicaţiile factorului de gen în manifestarea conflictului muncă-familie. Investigarea diferenţelor de gen în conflictul muncă-familie a fost o preocupare constantă a studiilor ce vizează această problematică încă de la debutul acestora, deoarece se credea că femeile ar putea fi afectate într-o măsură mai mare de acest conflict, comparativ cu bărbaţii. În acest sens, dorim să investigăm felul în care sunt abordate dimensiunile de gen în studiile din alte ţări, în vederea elaborării unei cercetări similare în Republica Moldova. Studiul nostru are drept scop cunoaşterea multidimensională a fenomenului şi a formelor de conflict muncă- familie prin prisma unor diferenţe gender în ceea ce priveşte manifestările emoţionale, cognitive şi comportamentale trăite de subiecţi ca urmare a conflictului. Constatăm că unele studii atestă diferenţe gender, altele, mai recente, eviden- ţiază că atât bărbaţii, cât şi femeile, pot trăi în aceeaşi măsură, şi chiar cu aceeaşi intensitate, conflictul muncă-familie. Cuvinte-cheie: conflict muncă-familie, conflict familie-muncă, gender.