TÜRK TOPLUMUNDA STYOHYOİD KOMPLEKS KALSİFİKASYONUNUN RADYOGRAFİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ - A.r. İlker Cebeci (Ankara University, 2005)
Bu çal›şman›n amac›, stylohyoid kompleksteki anatomik varyasyonlar›n insidans›n› saptamakt›r. 1997-1999 y›llar› aras›nda, Ankara Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi, Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dal›'na başvuran hastalardan al›nan 1027 panoramik radyograf değerlendirilerek stylohyoid kompleks morfolojisinin, Carroll s›n›flamas›ndaki 12 tipten hangisine uyduğu kaydedildi. 1027 panoramik radyografta bulunan stylohyoid kompleks mineralizasyonu veya kalsifikasyonunun oran› %18'di. En yüksek stylohyoid kompleks prevalans›, hem sağ hem de sol taraf için, D grubu olarak bulundu. Normal, uzam›ş veya kalsifiye styloid proçeslerin büyük çoğunluğu simetrikti. Buna ek olarak, en yüksek simetri oran› da D grubunda görüldü. Sağ ve sol bölgeler, cinsiyete göre anatomik ve anatomik olmayan olarak karş›laşt›r›ld›ğ›nda, kad›n ve erkek aras›nda sağ tarafta herhangi bir fark saptanmad›. Ancak kad›n ve erkek aras›nda sol tarafta anlaml› bir fark olduğu gözlendi p