Dostupnost českých školních družin - Vít Šťastný (Czech Pedagogical Society, 2018)
Odborná literatura obecně hovoří o pozitivních efektech účasti v organizovaných volnočasových aktivitách. Ty jsou, kromě jiných aktérů, nabízeny českými školními družinami, které jsou tradiční součástí vzdělávacího systému a poskytují péči o žáky 1. stupně. Cílem příspěvku je analyzovat dostupnost (kapacitu, volná místa, míru zapsanosti žáků atd.) v družinách celkově a specificky v sociálně vyloučených lokalitách. Pro dosažení cílů byla analyzována data sbíraná centrálně Ministerstvem školství prostřednictvím výkonových výkazů. Celkově je kapacita školních družin dostatečná (přibližně 8 % volných míst není naplněno), nicméně tato kapacita je nerovnoměrně rozprostřena (přibližně 40 % družin je plných nebo překračují svoji kapacitu). Na základě těchto zjištění by mělo být plánování kapacity družin efektivnější. Míra využívání je v průměru nižší v sociálně vyloučených lokalitách a bylo by vhodné implementovat strategie pro zvyšování poptávky po volnočasových aktivitách nabízených družinami. Další výzkum by se měl zaměřit na kvalitu volnočasových programů nabízených družinami.