اثربخشی میزان فراهم‌سازی محیط بر بهرة هوشی، تبحر حرکتی و مهارت اجتماعی کودکان: تابعی از نظریة سیستم‌های پویا - لیلا محمدی; پریسا حجازی دینان; پروانه شمسی پور دهکردی (Sport Sciences Research Institute, 2020)
هدف از انجام این پژوهش، بررسی میزان اثربخشی فراهم‌سازی محیط بر بهرة هوشی، تبحر حرکتی و مهارت اجتماعی کودکان براساس نظریه سیستم های پویا بود. نمونة آماری این پژوهش همة کودکان دختر و پسر چهار تا پنج‌سالة شهر تهران بودند. 111 کودک به‌صورت نمونه‌گیری دردسترس و براساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. گردآوری داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامة مشخصاتفردی، پرسش‌نامه فراهم‌سازی در خانه برای رشد حرکتی(AHEMD)، پرسش‌نامة مهارت اجتماعی ماتسون، آزمون هوش ریون، فرم کوتاه آزمون تبحر حرکتی بروینینکس-اوزرتسکی انجام شد. برای بررسی اثرگذاری فراهم‌سازی بر هریک از متغیرهای تبحر حرکتی، بهرة هوشی و مهارت اجتماعی از رگرسیون خطی تک‌متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که 19 درصد از واریانس تبحر حرکتی ،12 درصد از مهارت های اجتماعی و 39 درصد از واریانس بهرة هوشی کودکان به‌وسیلة فراهم‌سازی تبیین می‌شود (P = 0.001).این نتایج نشان می‌دهد که با داشتن محیطی با نمرة فراهم‌سازی زیاد، میزان تبحر حرکتی، بهرة هوشی و مهارت اجتماعی کودکان افزایش می‌یابد.