"KONİK DİŞ ANOMALİSİ" BULUNAN ÜÇ FARKLI OLGUNUN, KOMPOZİT VENEER RESTORASYONLARLA ESTETİK VE FONKSİYONEL TEDAVİSİ OLGU BİLDİRİMİ - Çiğdem Küçükeşmen; H. Cenker Küçükeşmen (Ankara University, 2005)
"Konik diş anomalisi"; genellikle üst daimiyan kesici dişleri ve 3. azı dişlerini etkileyen herediter ve otozomal dominant bir bozukluktur. Bazendiğer dişlerin de bu anomaliden etkilendiklerigözlenebilir. Genel olarak, etkilenen dişler normal boyutlardan daha küçük boyutlarda olduklar› ve genellikle bu dişlerin çivi, kama, silindir veya f›ç› vb. şekillerdeki konik formlara sahip olduklar› izlenir. "Konik diş anomalisi", genel olarak, çeşitli genetik veya çevresel faktörlerden etkilenmektedir. Bu anomali hastalarda baz› fizyolojik ve psikolojik problemlere yol açabilir. Bu yüzden olgunun erken ve doğru teşhis edilmesi ve tedavisinin planlanmas›; bu tip fonksiyonel, estetik ve ortodontik nedenlerden dolay› önemlidir. Bu anomalinin tedavisinde, kompozit veya porselen veneer restorasyonlar uygulanabilir ve böylelikle estetik ve fonksiyonel olarak ideal bir oral durum ve hasta memnuniyeti sağlanabilir. Bu olgu bildiriminde; "Konik diş anomalisi" bulunan üç farkl› hastan›n klinik ve radyografik olarak değerlendirilmeleri ve tan› konulmas›n›n ard›ndan olgular›n kompozit rezin veneer restorasyonlarla yap›lan konservatif tedavileri anlat›lm›şt›r.