AMELİYATHANE HEMŞİRELERİNDE İŞ DOYUMU, ANKSİYETE VE TÜKENMİŞLİK: TRABZON ÖRNEĞİ - Ayla Akkaş; Ayşe Çolak; Sevgi Danacı; Yasemin Çakar (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2007)
Amaç: Bu çalışma ameliyathanede çalışan hemşirelerin iş doyumu, anksiyete ve tükenmişlikdüzeylerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı türde olan araştırmanın evrenini Trabzon'da bulunan 5 hastaneninameliyathanelerinde çalışan hemşireler oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçilmeyerek 114 hemşiredengönüllü olan 74'ü araştırmaya katılmıştır. Araştırmada veriler; anket formu, Spielberg Sürekli KaygıÖlçeği, Minnesota İş Doyum Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Envanteri kullanılarak toplanmıştır. Verilerindeğerlendirilmesinde; Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis varyans analizi, t testi ve pearson momentlerçarpımı katsayısı kullanılmıştır. Bulgular ve Sonuçlar: Araştırmaya katılan hemşirelerin iş doyum puan ortalamalarının 3,42±0,50,anksiyete puan ortalamalarının ise 41,77±12,41 olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra duygusal tükenme 13,05±6,57 ve duyarsızlaşma düzeylerinin düşük 5,66±3,78 ; kişisel başarı düzeylerinin ise yüksek 13,36±7,62 olduğu saptanmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda hemşirelerin çalıştıkları kurumile iş doyumu, anksiyete ve duygusal tükenme puan ortalamaları arasındaki ilişkinin anlamlı olduğubelirlenmiştir p