Lengvąja atletika užsiimančių paauglių asmenybės nerimo ir psichinės būsenos prieš varžybas ypatumai - Skaistė Laskienė; Akvilė Gedvilaitė Moan (Lithuanian Sports University, 2018)
Nerimo prieš varžybas tema yra labai aktuali ne tik profesionaliems sportininkams, bet ir ﬁ zinius, emocinius, socia- linius pokyčius išgyvenantiems paaugliams, kurie aktyviai sportuoja, dalyvauja varžybose. Tyrimo objektu pasirinkti lengvąja atletika užsiimančių paauglių (atrankos kriterijus - 12-18 m. jaunuoliai) asmenybės nerimo ir psichinės būsenos prieš varžybas ypatumai. Kelta hipotezė, kad asmenybės nerimas ir psichinės būsenos prieš varžybas kom- ponentai (ﬁ zinis, emocinis ir kognityvusis) statistiškai patikimai skiriasi priklausomai nuo lyties. Jaunųjų sportininkų asmenybės nerimo lygis tirtas Dž. Teiloro klausimynu. V. A. Aleksejevo priešvaržybinės psichinės būsenos įvertinimo klausimynu nustatyti vyraujantys psichinės būsenos komponentai tarp paauglių. Išanalizavus lengvąja atletika užsiimančių paauglių asmenybės nerimo lygio rezultatus, patikimo skirtumo tarp lyčių neaptikta (p > 0,05). Ištyrus lengvąja atletika užsiimančių paauglių psichinės būsenos prieš varžybas pobūdį (ﬁ zinį, emocinį bei kognity- vųjį komponentus), nustatytas statistiškai patikimas merginų ir vaikinų priešvaržybinės psichinės būsenos rodiklių skirtumas (p < 0,05). Taip pat paaiškėjo, kad nepriklausomai nuo lyties vyrauja kognityviojo (mintinio) psichinės būsenos komponento raiška. Palyginome ir lengvąja atletika užsiimančių paauglių asmenybės nerimo ir psichinės būsenos prieš varžybas ypatumų priklausomumą nuo lyties. Paaiškėjo, kad lengvąja atletika užsiimančių paauglių priešvaržybinės psichinės būsenos ir asmenybės nerimo raiškos tyrimo rezultatai, gauti įvertinus kiekvieno tiriamojo psichinę būseną individualiai pagal abi metodikas, statistiškai patikimai skiriasi lyties aspektu (p < 0,05). Polinkis jausti neadekvatų nerimą per varžybas trukdo sportininkams. Esant aukštam nerimo lygiui, dažnai nepa- siekiama gerų sportinių rezultatų, todėl tokiems sportininkams reikia skirti ypatingą dėmesį. Kiekvieno trenerio ir sporto psichologo pareiga padėti sportininkui nugalėti arba nors kiek prislopinti tokią būseną ir jos neigiamą poveikį sportiniams rezultatams. Raktažodžiai: lengvoji atletika, asmenybės nerimas, psichinė priešvaržybinė būsena.