INTEGRATION INTO SOCIAL GROUP AS DIMENSION OF SOCIALIZATION - Alina RUSU (Cluj University Press, 2017)
The dimension of socialization consists in learning the group rules, in integration and membership in that group. European research underlines that ethnical minorities are less integrated comparing with the majority, both in the labour market or education. Sport has a great impact in the socialization process. According to some authors, the issue of developing a moral judgement using sport has been already raised, since the sport has a different influence upon the individuals and their groups. We should not forget that sometimes sport generates a mass behaviour. When irrational manifestation replaces reasoning, it can lead to violence. REZUMAT. Integrarea în grupul social ca dimensiune a socializării. Dimensiunea socializării este de învățare a regulilor grupului, de integrare și dobândire a apartenenței la acel grup. Cercetarea europeană subliniază faptul că minoritățile etnice nu prea sunt integrate, față de cei majoritari, pe piața muncii sau în educație. Sportul are un foarte mare impact în procesul de socializare. Potrivit unor autori se ridică problema dezvoltării unei judecăți morale cu ajutorul sportului, acesta influențând diferit indivizii și grupurile acestora. Nu poate fi neglijat faptul că sportul uneori dă naștere la situații de masă, când rațiunea este schimbată cu manifestări iraționale, ducând la acte de violență. Cuvinte cheie: Sport, socializare, grupuri, comportament.