DIFICULTĂŢI DE DIAGNOSTIC ÎN HIPOGLICEMIA SUGARULUI - Alina Grama; Oana Mărginean; Iulian Velea; Corina Paul; Mihaela Chinceşan; Lorena Elena Meliţ (Amaltea Medical Publishing House, 2015)
Introducere. Hipoglicemia cu diversele ei cauze este frecvent semnalată în patologia pediatrică, începând din perioada neonatală şi până în adolescenţă. Prin consecinţele ei atât cele imediate (convulsii, comă), cât şi cele tardive (afectare neurologică), hipoglicemia trebuie cunoscută, prevenită, evitată şi tratată. Obiective. Prezentarea evoluţiei clinice a unei paciente cu hipoglicemie severă simptomatică încă din perioada de nou-născut. De la naştere, valoarea glicemiei prezintă o dinamică fl uctuantă, iar scăderea glicemiei, izolat, nu reprezintă neapărat o situaţie patologică, dar poate fi un simptom al unei patologii subiacente. Material şi metodă. Pacienta este internată în clinica noastră la vârsta de nou-născut, în vederea stabilirii etiologiei şi tratamentului hipoglicemiilor. Am realizat profi lul biologic şi hormonal, am efectuat determinări san guine metabolice şi teste genetice. Rezultate. Am stabilit diagnosticul de hipoglicemie severă persistentă. Interpretarea rezultatelor a fost în greunată de evoluţia trenantă a bolii, vârsta mică şi complianţa scăzută din partea familiei. Concluzii. Hipoglicemia persistentă are cauze multiple. Managementul unui sugar cu hipoglicemie severă poate fi difi cil şi impune o abordare complexă.