Dichotische en sinewave spraakverwerking in personen die stotteren en normale controles: een voorlopige studie - Frank Boutsen; Angela Rexwinkle; Justin Dvorak (University of Groningen Press, 2017)
Eens beschouwd als het meetinstrument van keuze om de hypothese van cerebrale dominantie in stotteren te testen, is het dichotische luisterparadigma nu vervaagd in de tijd. Onderzoek heeft aangetoond dat afwijkingen in dichotisch luisteren mogelijk geen bepalend of dominant kenmerk is in de stotterende populatie. Dat gezegd hebbende, hoewel dichotisch luisteren door zijn aard auditieve verwerking aanspreekt, is deze test nooit gebruikt om auditieve verwerkingsprestaties te meten in mensen die stotteren. Hetzelfde geldt voor sinewave spraakverwerking in normaal vloeiende personen. Sinewave spraak is gedegradeerde spraak die bestaat uit een set van tijdsvarierende sinusoidale patronen die waargenomen kunnen worden als spraak en niet-spraak. Oorspronkelijk gebruikt om het bestaan van spraak-specifieke modules vast te leggen in de motor theorie van spraakperceptie, is sinewave spraak meer recent onderzocht in mensen die stotteren wat betreft het vermogen om sprekers te informeren over de articulatiegebaren van spraak, en in die hoedanigheid het potentieel in het onderdrukken van stotteren. Interessant genoeg zijn dichotisch luisteren en sinewave spraakverwerking niet gelijktijdig onderzocht in mensen die stotteren en in normaal vloeiende controlesprekers. Deze overwegingen hebben geleid tot het ontwerp van de huidige studie. Het doel was om dichotisch luisteren en sinewave spraakverwerking in personen die stotteren en normaal vloeiende controles te onderzoeken, om te zien of ze 1) vergelijkbaar waren in beide groepen en 2) elkaars voorspellende waren. Deelnemers waren zes volwassenen met ontwikkelingsstotteren en zes in geslacht gepaarde normaal vloeiende volwassenen. Ze kregen een handigheidstest, een CVC dichotische luistertest, en een sinewave spraakverwerkingstest. De resultaten lieten zien dat dichotisch luisteren en sinewave spraakverwerking grotendeels overeenkwam in personen die stotteren en de normaal vloeiende controlegroep. Desondanks werden significante verschillen tussen groepen gevonden voor de dichotische luistertest en de sinewave spraakverwerkingstest in een specifieke subset van condities. Hetzelfde gold voor de manieren waarop sinewave spraakverwerking en dichotisch luisteren met elkaar verbonden waren in beide sprekergroepen.