STUDY RELATED TO THE EVOLUTION OF TABLE TENNIS IN OLYMPIC GAMES FROM THE PERSPECTIVE OF SPORT HISTORY AND GEOGRAPHY - Ștefan MAROTI; Paula APOSTU; Șerban DOBOȘI; Vasile GRAMA (Cluj University Press, 2015)
Our intention is to study the evolution of Olympic tournaments of table tennis, both from the perspective of the history of Olympic Games and geography. In the introductory part, the authors attempt to place this article into the present works written on this subject, addressing several research essays related to sport and particularly to the Olympic sport as a result of joint study made by specialists in sport and geography. Then, we describe the main events that led to the inclusion of table tennis in the Olympic Games competitions. The evolution in time of table tennis Olympic tournament, the athlete's attendance and medals obtained by them are described and analyzed by linking maps to tables and by using various graph representations. Studiu privind evoluția tenisului de masă la Jocurile Olimpice din perspectiva istoriei sportului și geografiei. Autorii lucrării și-au propus să studieze evoluția turneelor olimpice de tenis de masă, atât din perspectiva istoriei mișcării olimpice, cât și al geografiei. În partea introductivă, se încercă încadrarea articolului în sfera de preocupări de până acum în această direcție, făcându-se referiri la o seamă de lucrări care abordează cercetarea sportul, în general, și cel olimpic, în mod deosebit, ca rezultat al studiului comun al specialiștilor din domeniul sportului și al geografiei. În continuare sunt prezentate principalele evenimente care au condus la includerea tenisului de masă în programul Jocurilor Olimpice. Evoluția în timp a turneelor olimpice de tenis de masă, participarea sportivilor, medaliile obținute de către aceștia sunt prezentate și analizate prin asocierea hărții cu tabele și diferite modalități de reprezentare grafică. Cuvinte cheie: tenis de masă, Jocurile Olimpice, istoria sportului, geografie.