Гетеротопія слизової оболонки шлунка в стравохід у дітей (випадки з практики) - B.M. Pavlykivska; A.P. Palyvoda; Z.R. Kocherha (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Гетеротопія слизової оболонки шлунка (inlet patch) - атипове розміщення слизової оболонки шлунка у верхніх або середніх відділах стравоходу, вроджена аномалія, яка виникає внаслідок порушення диференціації тканин на ранній ембріональній стадії, орієнтовно на четвертому тижні внутрішньоутробного розвитку. Іnlet patch спостерігається в дорослих усіх вікових груп, її частота коливається в межах від 0,1% до 3,8%. Частота зустрічальності цього стану в дітей є недостатньо вивченою. Мета - на підставі аналізу клінічних даних ознайомити лікарів із випадками inlet patch у стравохід у дітей з рецидивними диспептичними та респіраторними симптоми, незважаючи на проведене лікування. Клінічні випадки. Описано випадки inlet patch у підлітків із тривалими диспепсичними розладами та респіраторними порушеннями. За результатами ендоскопічного дослідження в пацієнтів виявлено вогнища inlet patch у стравоході. Тому в пацієнтів із симптомами верхньої езофагеальної дисфагії (клубок у горлі, печія, кислий присмак, дисфагія, одинофагія тощо) гастроскопічне обстеження слід проводити особливо ретельно. Використання ендоскопів із високою роздільною здатністю та електронною хроноскопією створює додаткові діагностичні можливості у виявленні inlet patch. Висновки. Гетеротопічна слизова оболонка верхнього відділу стравоходу в дитячому віці діагностується за результатами езофагогастродуоденоскопії з приводу диспепсичних і респіраторних розладів. Різноманітна клінічна картина за наявності іnlet patch у верхньому відділі стравоходу зумовлена продукуванням соляної кислоти гетеротопічними клітинами слизової оболонки шлунка. У пацієнтів, які мають скарги на рецидивні диспептичні та респіраторні симптоми, незважаючи на проведене лікування, слід бути настороженими щодо можливого inlet patch під час ендоскопії верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. Дослідження виконано згідно з принципами Гельсінської декларації. На проведення дослідження отримано інформовану згоду батьків і дітей. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.