SUBNUTRIŢIA ŞI OBEZITATEA LA PACIENŢII PEDIATRICI INTERNAŢI ÎNTR-UN SPITAL DIN ROMÂNIA - Cristina Adriana Becheanu; Gabriela Leşanu; Roxana Elena Smadeanu; Iulia Florentina Tincu (Amaltea Medical Publishing House, 2014)
Obiective. Condiţiile socio-economice, obiceiurile alimentare şi comportamentale sunt citate ca factori cu rol determinant în infl uenţarea stării de nutriţie, mai ales în populaţia pediatrică, în întreaga lume. Studiul de faţă îşi propune evaluarea schimbărilor într-un interval de 5 ani a stării de nutriţie şi a factorilor externi specifi ci care le-au infl uenţat, pe un eşantion semnifi cativ de copii din zona de sud a României. Material şi metodă. Studiul prospectiv cross-section a fost realizat în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, în perioada decembrie 2010-februarie 2011. Au fost înrolaţi 1.529 de pacienţi şi evaluaţi antropometric şi din punct de vedere al obiceiurilor alimentare pe baza completării unui chestionar. Protocolul de studiu a fost cel aplicat în anul 2005, în acelaşi interval de timp pe un lot asemănător numeric. Loturile de studiu s-au alcătuit pe criteriul vârstă: 0-2 ani şi 2-18 ani. S-a aplicat pentru prelucrare statis tică programul SPSS, specializat în calcule statistice ştiinţifi ce, produs de fi rma SPSS şi modulul Data Analysis al programului MICROSOFT EXCEL 2007. S-au utilizat: testul lui Chi pătrat aplicat pentru testarea ipo tezelor cu privire la variabile nominale (categoriale), testul non-parametric Wilcoxon-Mann-Whitney pentru compararea valorilor a două eşantioane independente, Independent Sample T Test pentru testarea egalităţii mediilor a două eşantioane independente; de asemenea, am utilizat funcţia "Correlate" cu coefi cientul Pearson pentru a demonstra dacă există asocieri între diverşi parametri studiaţi. Rezultate. Rata globală a malnutriţiei a fost de 11% şi a obezităţii de 13%. Jumătate dintre pacienţii cu malnutriţie provin din familiile cu venituri scăzute. Comparativ cu populaţia cu greutate normală, pacienţii obezi consumă frecvent dulciuri, băuturi hipercalorice (p<0,001), petrec mai mult timp în faţa televizorului şi mai puţin timp efectuând activitate fi zică (p<0,001). Comparând datele între cele două studii 2005/2011, se constată o scădere a procentului de copii cu malnutriţie şi o creştere a celor cu suprapondere/obezitate. Concluzii. Aproximativ un sfert dintre subiecţi au tulburări ale stării de nutriţie, predominând obezitatea. Creşterea frecvenţei obezităţii s-a corelat semnifi cativ cu dieta dezechilibrată (hipercalorică, exces de hidrocarbonate) şi sedentarismul. Studiul prezentat poate servi drept bază de date pentru studii viitoare în ţara noastră şi este un argument convingător pentru introducerea unui program naţional de prevenţie a bolilor de nutriţie la copii.