Krepšinį žaidžiančių studentų sportinės veiklos motyvacija - Romualdas Malinauskas (Lithuanian Sports University, 2018)
Straipsnyje keliamas probleminis klausimas: kokie sportinės veiklos motyvai būdingi abiejų lyčių atstovams, kokie būdingesni merginoms ar vaikinams, kokie vidiniai ir išoriniai motyvai skatina jaunuolius įsitraukti į šią veiklą. Tikrinama hipotezė, ar krepšinį žaidžiančių studentų vaikinų sportinės veiklos motyvacija yra stipresnė. Tyrimo tiks- las - atskleisti krepšinį žaidžiančių studentų (merginų ir vaikinų) sportinės veiklos motyvacijos ypatumus. Tyrimo uždaviniai: 1) nustatyti krepšinį žaidžiančių (merginų ir vaikinų) sportinės veiklos vidinę motyvaciją; 2) ištirti krepšinį žaidžiančių (merginų ir vaikinų) sportinės veiklos išorinę motyvaciją. Tyrimo metu pasitelktas modiﬁ kuotas R. Malinausko klausimynas sportinės veiklos motyvacijai tirti. Tiriamiesiems buvo pateiktas dešimties motyvų sąrašas vidinei motyvacijai vertinti ir šešių motyvų sąrašas išorinei motyvacijai tirti. Skirtumo patikimumas tarp krepšinį žaidžiančių vaikinų ir merginų buvo vertinamas pasitelkus procentinį Stu- dento t kriterijų. Tiriamąjį kontingentą sudarė 95 krepšinį žaidžiantys studentai (41 mergina ir 54 vaikinai), kurių amžius - nuo 18 iki 24 metų. Tiriamieji atrinkti tikimybinės (dvipakopės mechaninės) atrankos būdu, atsitiktinai atrinktos aukštosios mokyklos ir atliktas ištisinis komandų, kuriose žaidžia studentai ir studentės, tyrimas. Buvo tiriami Lietuvos kūno kultūros akademijos (LKKA), Kauno medicinos universiteto (KMU) ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) krepšinį žaidžiantys studentai - vaikinai ir merginos. Įvertinus krepšinį žaidžiančių studentų ir studenčių vidinės sportinės veiklos motyvacijos ypatumus paaiškėjo, kad vai- kinams būdingesni (p < 0,05) nei merginoms šie motyvai: vidinio pasididžiavimo jausmas, noras patirti sėkmę, noras siekti meistriškumo, noras išbandyti savo jėgas; vaikinai labiau nei merginos jaudinasi dėl komandos pralaimėjimo. Žaisti krepšinį merginas labiau (p < 0,05) nei vaikinus skatina galimybė gerai praleisti laiką, įdomiai pabendrauti, jos labiau nei vaikinai išgyvena dėl asmeniškai nepasisekusio žaidimo. Ištyrus krepšinį žaidžiančių studentų ir stu- denčių išorinę sportinės veiklos motyvaciją atskleista, kad vaikinams statistiškai patikimai būdingesni (p < 0,05) nei merginoms šie motyvai: visuomenės pripažinimas ir sportinė karjera. Finansinės paskatos, prizai, trenerio pagyrimai ir geri santykiai su treneriu svarbūs tiek merginoms, tiek vaikinams. Raktažodžiai: sportinės veiklos motyvacija, vidinė motyvacija, išorinė motyvacija, krepšinis.