Wzory kulturowe wychowania religijnego i laickiego w świadomości młodzieży polskiej - Edward Ciupak (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1986)
W artykule przedstawiono dość reprezentatywne tendencje w kierunku akceptacji lub dezaprobaty religie i modele wychowawcze Beeulara przez młodzież, wskazuje na czynniki warunkujące opinie młodych ludzi i wyciągnąć kilka ogólnych wniosków. Autor to stwierdza ludzie są świadomi niezgodności religijnego modelu edukacji z systemem edukacji socjalnej; dlatego często znajdują się w sytuacjach kolizji. Większość młodych ludzie pozytywnie oceniają wychowawczą funkcję religii, niezależnie od własnej różne postawy, umy w stosunku do religii. "Myślę, że edukacja religijna nadaje człowiekowi sens życia i skupiać się na psychologicznych i filozoficznych aspektach wiary, a nie na jej teologii] i dogmatyczne aspekty. Jeśli chodzi o ich wyobrażenie o katolicyzmie, ma je duża grupa ankietowanych postawa nonkonformistyczna, z wyraźną tendencją do reformy podstawowych dogmatów i zasady moralne ogłoszone przez Kościół. Młodzi ateiści nie widzą pewnych elementów katolicyzmu obyczajów we własnym modelu kultury.