PERİFERAL OSSİFİYE FİBROM: 50 VAKALIK SERİDE KLİNİK VE HİSTOPATOLOJİK DEĞERLENDİRME - Benay Tokman; Burcu Şengüven; M. Reyhan Türkseven (Ankara University, 2005)
Periferal ossifiye fibrom, dişetinde gelişen,reaktif, lokalize bir doku büyümesidir. Periodontalligamentten geliştiği düşünülen bu reaktif dokubüyümesine neden olan etyolojik faktör kesinolarak tanımlanamamıştır. Sıklıkla genç erişkinlerde, 2. ve 3. dekatlarda ve daha çok kadınlardaortaya çıkar. Maksiller anterior bölge en sıkgörüldüğü lokalizasyondur. Klinik olarak genelde küçük, iyi s›n›rl›, mukozadan kabar›k. Lezyonun histolojisinde, çok katl› yass› epitel ile örtülü, fibroblastik bağ doku zemininde mineralize yap›lar yer almaktad›r. Periferal ossifiye fibrom tan›s› alm›ş toplam 50 lezyon, klinik ve histomorfolojik özellikleri aç›s›ndan yeniden gözden geçirilmiş ve farkl› klinik özelliklere sahip lezyonlar›n birbirlerinden farkl› histolojik özellikler sergiledikleri saptanm›şt›r. Lezyonlar›n bulunduğu farkl› gelişim evrelerine göre farkl› histomorfolojik özellikler gösterdiği ve zaman içinde olgunlaşt›kça lezyonlar›n hücreden fakir, kollajen liflerden ve geniş trabeküler osteid yap›lardan zengin hale geldiği saptanm›şt›r.