PATOGENEZA ȘI CARACTERISTICA CLINICO-EPIDEMIOLOGICĂ A RECIDIVELOR TUBERCULOZEI PULMONARE LA PACIENȚII CU DEPENDENȚĂ DE ALCOOL ȘI LA PERSOANELE FĂRĂ ADĂPOST - Elena ТУДОР; ЯВОРСКИ ЯВОРСКИ; Албина БРУМА; Стела КУЛЧИЦКАЯ; Валентина БОЛОТНИКОВА; Анна МОСКИВЧУК; Галина ГРИВЕНКО; Андрей КОРЛОТЯНУ (Academy of Sciences of Moldova, 2022)
Articolul este dedicat unui subiect actual - comorbidității recidivelor tuberculozei pulmonare și dependența de alcool, fiind un factor de risc cel mai semnificativ pentru dezvoltarea și prognosticul recăderilor.Pentru a studia particularitățile patogenetice, caracteristica clinico-epidemiologică și eficacitatea tratamentului recidivelor TB pulmonare asociate cu etilismul și vagabondajul (persoane fără adăpost) a fost analizată structura demografică, socială și clinică a 139 de pacienți.S-a stabilit că managementul acestor pacienți este foarte dificil din cauza relației și influenței reciproce a TB pulmonare, abuzului de alcool și modului de viață. Efectul dăunător al abuzului de alcool a condiționat un nivel ridicat de polimorbiditate și riscul potențial asociat de efecte adverse, complianță slabă a pacientului și întreruperi frecvente ale tratamentului, care scad eficacitatea tratamentului și impun prognostic nefavorabil. Așadar, problemele de depistare, diagnostic, consiliere și corectare a modului de viață la pacienții comorbizi cu recidive ale TB pulmonare necesită o atenție deosebită și un studiu detaliat de către o gamă largă de specialiști, iar pacienții au nevoie de o abordare personalizată, datorită semnificației lor sociale și epidemiologice.