GEBELİKTE NİKOTİN REPLASMAN TEDAVİSİ - Emre Yanıkkerem; Ahsen Şirin (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2007)
Gebelik boyunca ve sonrasında sigara içiminin hem anne hem de bebek sağlığı üzerine ciddi riskleri bulunmaktadır. Dünyada gebelerin sigara içme prevelansı %9-42 olmakla birlikte, bu gebelerin%30'u farmakolojik destek olmadan sigarayı bırakabilmektedir. Bununla birlikte sigarayı bırakmadabaşarısız olan veya daha önce bırakmayı denemiş ve başarısızlıkla sonuçlanmış gebelerde uzmanlar nikotin replasman tedavisinin kullanımını önermektedir. Bu makalenin amacı; gebelikte nikotin replasman tedavisinin NRT etkinliği, güvenilirliği, gebelikte NRT kullanımına sağlık çalışanlarının yaklaşımı ve gebelikte NRT nin kabul edilebilirliği ile ilgiliyapılmış çalışmaların incelenmesidir