Praktyka katechezy rodzinnej na świecie - Elżbieta Osewska (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1999)
Przez wieki katecheza dzieci i młodzieży odbywała się wyłącznie w szkole. Ale po Soborze Watykańskim II została umieszczona w nowym kontekście społeczno-kulturowym i kładzie się nacisk na katechezę w rodzinie/katechezę dla dorosłych. Ważna rola w pochodzenie i rozwój "catechesis familiare" należy do "Lumen vitae" (International Institute katechetyczna i duszpasterska) w Brukseli, Belgia. Inicjatywy w dziedzinie katechezy rodzinnej mają miejsce we Włoszech, gdzie została opublikowana wiele czasopism do użytku rodziców, takich jak: "Catechesi", "Sussidi", "Evangelizzare". Istnieje również wiele materiałów katechetycznych do katechezy rodzinnej w Anglii a w Stanach Zjednoczonych: "Rodzinne Parafialne Wychowanie Religijne", "Rodzinne Zespoły Naukowe", "Rodzinne (połysk), Rodzinne studium Pisma Świętego". Kraje germańskie rozwijają katechezę rodziców; organizujemy recykling dla aby towarzyszyli swoim dzieciom w przygotowaniach do przyjęcia sakramentu. Na poziomie europejskim dobrze rozwija się katecheza rodzinna we Francji. W 1979 ukazał się tzw "Tekst referencyjny", który podkreśla zawsze ważną rolę rodziców w katechezie. Ale on uznaje, że rodzicom, trzeźwo zdruzgotanym i zdezorientowanym życiem, brakuje chrześcijańskiego szacunku i mają trudności z pomaganiem dzieciom w znalezieniu swojego miejsca w Kościele. Potrzebują wsparcia na całe życie. Kościół. Znajdą ją w "miejscu katechetycznym" (tekst referencyjny, n 311). Rodziny znaleźć tam miejsce, gdzie można zadać ich pytania. A dzieci odkrywają, w kontakcie dorosłych, wspólnota Kościoła. Cała organizacja jest sprzedawana, aby je przynieść niezbędne wsparcie: "Ekipa animacyjna" - (złożona z rodziców, katechetów i księdza w celu zapewnienia ogólnej koordynacji), "Spotkania Rodziców" - (tam rodzice poznają się ze sobą, dowiedzieć się, co muszą zrobić ze swoimi dziećmi, podsumować ich własnego życia wiary), "Zgrupowania dzieci" - (zrzeszające wszystkie dzieci katechezy z tej samej parafii), "uroczystości" - sakramentalne lub nie - (główny punkt spotkania rodzice - dzieci z zespołem animatorów) wreszcie "Dokumenty i czasopisma", które podpowiadają rodzicom styl i modę ich uczestnictwa. Katecheza rodzinna we Francji chce zapewnić wsparcie wspólnoty chrześcijańskiej tam, gdzie się zakorzenia, jest aktem wspólnoty całości, który chce dzielić się swoją wiarą z dziećmi i ich rodzicami.