Complicaţiile tuberculozei şi rezultatul terapeutic la copii. - Evelina Lesnic; Stela Kulciţchi; Constantin Iavorschi; Alina Malic; Adriana Niguleanu; Aurelia Ustian; Tatiana Osipov (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Tuberculoza poate evolua cu complicaţii severe cu risc letal. Scopul studiului a constat în evaluarea complicaţiilor tuberculozei şi rezultatului terapeutic la copii afectaţi cu vârsta între 0 şi18 ani. Material și metode: s-a efectuat o cercetare retrospectivă, descriptivă, selectivă, care a inclus 40 copii bolnavi de tuberculoză complicată. Rezultate: pleurezia a fost complicaţia predominantă. Tuberculoza localizată pulmonar s-a complicat cel mai frecvent printr-o singură complicaţie. Băieţii şi copiii din grupul de vârstă între 15 şi 18 ani au fost mai afectaţi de tuberculoza complicată. Contactul tuberculos s-a constatat la fiecare al doilea pacient. Testul tuberculinic a contribuit la stabilirea infecţiei tuberculoase la majoritatea copiilor, însă examenele microbiologice au confirmat diagnosticul etiologic doar la fiecare al cincilea copil. Durata prelungită a tratamentului a fost determinată de persistenţa complicaţiilor şi spectrului de rezistenţă la preparatele antituberculoase. Succesul terapeutic a fost diminuat de ponderea mare a pacienţilor care continuau tratamentul.