Yoğun bakım hemşirelerinin hastane etik iklim algısı - Şerife Karagözoğlu; Dilek Özden; Gülay Yıldırım (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2014)
Amaç: Bu çalışma, yoğun bakım hemşirelerinin "hastane etik iklim algısı"nı belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu araştırmanın evrenini, Türkiye'de üç üniversite hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde çalışan toplam 190 hemşire oluşturmuştur. Örneklemine ise araştırmaya katılmayı kabul eden 170 hemşire alınmıştır. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Özellikler Formu ve Hastane Etik İklim Ölçeği HEİÖ kullanılmıştır. Veriler yüzdelik dağılım, Mann-Whitney U testi, Kruskall Wallis testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hemşirelerin yaş ortalaması 26,60±4,83 olup, %72,4'ü lisans mezunudur. Katılımcıların yoğun bakımda ortalama çalışma süresi 2,21±3,62 yıldır. Yoğun bakım hemşirelerinin HEİÖ puan ortalaması 100,57±15,73'dür. Hemşirelerin eğitim durumunun hastane etik iklim algısı üzerinde etkili olduğu p0,05 . Hemşirelerin HEİÖ'de doktorlar ve hastane alt boyut puan ortalamaları sırası ile 20,42±4,90 ve 21,77±4,19'dir. Hemşireler ölçekteki güvenli hasta bakımı verilmesi, hastanın istekleri ve yöneticilere saygı duyulmasına yönelik maddelere diğer maddelere göre daha yüksek oranlarda katılım göstermişlerdir. Sonuç: Yoğun bakım hemşirelerinin hastane etik iklim algılarının yüksek düzeyde pozitif olduğu, bu algıyı eğitim düzeyinin etkilediği, doktorlar ve hastane alt boyutuna yönelik ölçekten alınan puan ortalamalarının daha düşük olduğu söylenebilir