Kompetentny nauczyciel szkoły zawodowej to...? - Czesław Plewka (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2019)
W artykule podjęto rozważania dotyczące nauczyciela szkoły zawodowej ze zwróceniem szczególnej uwagi na specyfikę jego pracy oraz kompetencje zawodowe. Przedmiotem owych rozważań uczyniono głównie kompetencje ogólne i zawodowe, jakie powinni posiadać nauczyciele teoretycznych przedmiotów zawodowych i praktycznej nauki zawodu pracujący we współczesnej szkole zawodowej.